Uncategorized

AYUTTHAYA

Odotettu retkipäivän aamu. Bussikuljetus kohti Ayutthaya. Bangkok jäi taakse. Ohitimme maalaiskyliä riisipeltoineen. Pelloilla käyskenteli valkoisia, pitkäkoipisia lehmähaikaroita. Etsien, pitkällä nokallaan ravintoa. Näimme keltaisia kukkapuita reunustamassa teitä. Matka sujui leppoisati maisemia katsellen. Määränpäässä odotti uskomaton näky. Suuren Ayatthayn raunio temppelialue.

Ayutthaya oli yli 400 vuoden ajan Thaimaan pääkaupunki ( silloinen Siamin ). 1600 luvun kulta – aikaansa elänyttä Ayutthayaa verrattiin Pariisiin, Lontooseen ja Venetsiaan. Hallitsijat eivät kyenneet pysäyttämään voimistuvaa Myanmaria ( Burmaa ). Burman suuri hyökkäys tuhosi 1767 kaupungin ja temppelialueen. Tänä päivänä on jäljellä vain rauniot. Ne seisovat arvoikkana, riisuttuna ja ryöstettynä. Huokuen hiljaisuutta ja rauhaa. Itsekin pysähtyneenä nöyränä raunioiden äärellä.

Meidän paikallisopas johdatti meitä ja kertoili Ayutthayn historiaa. Hyvä opas. Näimme kolme chediä, jotka kolme kuningasta olivat rakennuttaneet itselleen omat.

Buddhan patsaista oli jäljellä vain vartalot. Burmalaiset olivat hyökätessään varastaneet niiltä päät ja kaikki kultaukset. Vain yksi Buddha oli säästynyt, koska hän ei hymyllyt. Ei siis ollut ryöstämisen arvoinen, koska Buddhan kuuluu aina hymyillä. Siinä se nyt istui tyynenä, vakaana ja mietteliäänä. Mitä lie miettii?

Kaunein ja kuuluisin oli baniapuun juurten pitelemä Buddhan kuva. Se löytyi, kun aluetta siivoiltiin. Ihan sattumalta löydetty. Thaimaalaisille pyhä paikka.

Ayutthayan pienoismallit kertovat, kuinka se oli ollut kaunis, valkoinen ja kullattu. Kaunis se oli edelleenkin omalla karulla tavallaan. Raunioita samoillessa voi vain aistia alueen suuruuden. Joissain raunioissa saattoi vielä näkyä silloista arkkitehtuuria. Vierailimme myös entisöidyssä temppelissä. Seisahduimme myös makaavan Buddhan äärellä. Hän lepäsi pää lootusenkukan päällä. Kuvassa näkyy vain osa.

Tälläkään retkellä en malttanut olla kuvaamatta Thaimaan ihania kukkia ja kasveja, Kaunein, niistä oli lootuksenkukka lampi.

Tänä päivänä saimme tutustua pieneen palaseen Thaimaan mielenkiintoiseen historiaan. Hieno päivä, mitä parhaimmain oppaan kanssa. Aurinkomatkojen järjestämällä retkellä. Bangokiin palasimme jokilaivalla, nauttien lämpimästä kesätuulesta laivankannella. Meille oli myös katettu ruokaa, juomaa ja kahvia. Tyytyväisinä paluu Shangri La hotelliin. Jos matkailet Bangkokissa päin suositelen lämpimästi tätä retkeä. Jaksoitko olla mukana kansamme päiväretkellä?

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *