Reissuja/Matkoja

STRÖMFORSIN RUUKKI

Palaan kauniiseen kesäpäivään, jolloin käytiin Loviisassa ja asuntomessuilla. Emme maltaneet lähteä vielä kotiin, vaan poikkesimme Strömforssin ruukin kuvan kauniissa miljöössä. Ruukin, jossa valmistettiin rautaa ja metallituotteita. Ruukki toimi 1950 luvun alkupuolelle. Siellä työstettiin mm. jykeviä rautanauloja, joita käytettiin Suomenlinnan korjaukseen. Järeän näköinen pajarakennus oli hyvin säilynyt ja oli nyt museo. Työmiehet tekivät työtä 12 tunnin vuoroissa. Launtai – iltana alkoi vapaa ja sunnnuntaina kirkonmenojen jälkeen jatkui työ. Työolot olivat varmaan meluisat ja kuumat.

Kaunis historiaa huokuva päärakennus sijaisee keskellä kylää. Se lienee ollut Ruukinpatruunan koti. Tänä päivänä siinä on hotellitoimintaa. Ruukin ympärille rakentui oma kyläyhteisö. Sieltä saivat kodin. Ruukissa työskentelevät miehet ja heidän perheensä. Usein ruukin alueilla oil lapsille koulu ja joissakin jopa oma kirkkokin.

Tällä talolla on hauska nimi. Talo on vanha. Sen kertoo kylttikin. Se on yksityis käytössä. Aika monella talolla on yksityiset omistajat.

Tälläkin talolla on kauniit muuratut koristeet, jotka antavat sille viehättävän yksityiskohdan.

Pieni lepotauko oli paikallaan. Taustalla näkyy järven ylittavä valkoinen silta. Silta yli sinisen veden. Taivas korkealla yläpuolella. Poutapilvien hiljaa lipuessa kesätuulessa. Keltaisia ulpukoita keinui järven pinnalla valtoimenaan. Sillan toisella puolela oli jonkun yksityisen koti.

Alue oli kaunis kesäkukkien tuoksuessa ympärillä. Kivoja istusideoita vanhaa kunnioittaen. Maitotonkakin oli saannut kukkaistuksen. Punainen rehevä pelargonia kaunisti sitä.

Tämä levollinen piha oli kutsuva. Tuohon olisi ollut kiva istahtaa lepäämään ja ihailemaan maisemaa. Piha kuului yksityiselle.

Näitä pikku teitä olisi voinnut kävellä loputtomiin. Jalkoja alkoi jo painaa päivän kävely. Tästä kauneudesta ei vaan saannut tarpeekseen. Ihania maisemia muisteltavaksi.

Täällä voi myös poiketa pikkupuoteihin ostoksille. Viehättävissä ulkoterasseilla voi pysähtyä virkistäytymään. Huomasimme kesäteatterinkin. Meille jäi unelma. Täällä olisi mukava yöpyä historiallisessa päärakennuksessa. Tutustua vielä paremmin ruukinkylään. Käydä kesäteatteri esityksessä. Se sijaisi kuvan kauniilla paikalla veden äärellä. Istua kesäiltaa romanttisella terassilla viiniä siemaillen. Tänä kesänä ei enää ehdi. Ehkä ensi kesänä sitten.

Meillä oli kiva päivä. Päivään mahtui paljon kaunista ja ihania asioita. Yhdessä kesäretkellä Suomen kauniissa kesässä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *