Reissuja/Matkoja

SAARISELKÄ

Torstai 1.6. -23 Aamu Kelopirtissä. Taivaalla leijaili muutama lumihiutale. Ei sää huonolta näytäkkään. Suunnittelin mielessäni jo päivän patikkareittiä. Lumisade vain yltyi. Kohta koko tunturi oli valkoinen. Lunta oli n. 10 cm. Puiden pikkuiset lehdet nuokkuivat lumen painosta. Kevään vehreys jäi lumen alle. Talvi ja kevät taistelee keskenään. Tänään talvi voitti. Ulkona oli +4. Hyvin pitää laulun sanat paikkasa: ”Lapissa kaikki kukkii nopeasti.” On tässä hyväkin puoli. Meillä on tupapäivä ja jalat saa luvan kanssa levätä.

Lumisade lakkasi iltapäivällä. Märkä loska peitti pihan. Voisi luula, että on lokakuu, mutta onkin KESÄKUU! Tein pienen lumiukon kuistille vartioon ovesta kulkijoille. Enpä ole koskaan kesäkuussa rakentanut lumesta mitään.

Kelopirtin pihapiirissä on Elämyskota. Huonon sään iltapäivää on mukava viettää kodassa. Valmistin lettutaikinan ja annoin sen 2h tekeytyä. Kohta pääsimme lettusia paistamaan. Puita liiteristä ja tulen tekoon. Kodasta löytyy kaikki tarvittavat välineet nuotioruuan valmistamiseen.

Tuli leimusi ja lämmitti kylmän kohmeisia käsiä. Kodikastakin siellä oli. Pian tirisi ensimäinen lettu pannussa. Vesikielellä odottelimme, että pääsisimme maistamaa.

Lettujen päälle levitimme kotitekoista omenahilloa. Se on tietenkin makuasia, mitä haluaa letturullaan sisälle laittaa. Niihin voi myös tehdä suolaisen täytteen. Meillä oli nyt makean nälkä. Iltapäivä kului liiankin nopesti niinkuin loman tähtihetket aina. Mietin, miltä tuntuisi talvella sytytellä kynttilöitä kodassa ja istua tulenloimussa. Ehkä loimuttaa lohta iltaruuaksi. Kuulostaa romanttiselta. Meillä oli valkoviiniä lettujen kanssa. Se sopisi myös kalan kanssa.

Muurikkaletut

1l maitoa /tai kivennäisvettä ( käytän maitoa)

2 kananmunaa

1/2 tl suolaa

2dl ohrajauhoja

21/2 dl vehnäjauhoja

Paistamiseen voita ( käytämme juoksevaa oivariiniä)

Anna taikinan turvota n. 2h ennen paistamista.

Käytän ohrajauhoja enemmän, että taikinasta tulee jämäkkää

Laitoin ohjeen mukaan, jos sinulla ei ole. Mukavavia kesäisiä herkutteluhetkiä. Sitten, kun kesä palaa.

Lumet suli pois nopeasti, kun lämpötila nousi. Illalla lumiukkoni oli aika raihnaisen näköinen.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *