Arkea

LEIVONTAVINKKEJÄ

Loppukesään on mahtunut monenmoista säätä. Aurinko välillä lämmittää ja pian sataa vettä kaikista taivaanhanoista. Sateinen sää innostaa puuhailemaan sisällä. Voi kuunnella, kuinka sadepisarat ropisevat katolla ja ikkunapelleillä. Leipominen on yksi suosikeistani. Sadesää on kuin luotu pitämään leipomispäivää.

Iltapalaksi minulla on helpon suolaisenpiirakan ohje. Purjo – raejuustopiirakka. Onnistuu aina. Piirakka ilman lihaa ja kalaa. Vieraillekin on maistunut. Osan jauhoista olen korvannut perunamuusijauheella. Tulee toisi mehevä pohja.

Ohje: Pohja

125 g margariinia

1dl juustoraastetta ( emmental )

2 2/3 dl vehnäjauhoja ( laitan n. 2/3 perunamuusijauhetta )

1 tl leivinjauhetta

1/2 dl vettä Nypi taikina ja lisää jauhoja, jos tartuu käsiin. Taputtele taikina vodeltuun piirakkavuokaa.

Täyte:

1tlk raejuustoa ( 200 g )

1 dl juustoraastetta

3munaa

1 1/2 dl purjoa

1/2 tl suolaa, paprikajauhetta tai pilkottua paprikaa, valkpipppuria

Levitä täyte piirakkapohjan päälle ja sitten uuniin.

Oletteko kokeilleet levittää pullien täytteeksi Valio appelsiinituorejuustoa? Tavallinen pullataikina kaulitaan sopivan kokoiseksi levyksi ja levitetään appelsiinijuustoa päälle. Rullataan ja leikataan kiekoisi. Pullat asettelen pieniin paperivuokiin. Juusto antaa mehevän ja aromikkaan maun pulliin. Maukkaita pullakahvihetkiä, jos innostuit kokeilemaan.

Yksi suosikeistani on Saksalainen luumutorttu. Olen leikannut ohjeen kauan sitten Etelä – Suomen sanomista. Nyt jo kellastunut paperinpalanen täytyisi tallentaa vihkoon.

Tällä kertaa laitoin torttuun kirsikoita. Käytän kauden hedelmiä: tummia luumuja ja omenoita. Näin samalla ohjeella saa erilaisia, herkullisia makuja.

Saksalainen luumutorttu

150 g margariinia

1,5 dl sokeria

3 munaa

2tl leivinjauhoa

3dl vehnäjauhoja

Täyte

500 g kypsiä luumuja tai muita hedelmiä

100 g margariinia

1 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

pusillinen jauhettua mantelia

Vaahdota margariinia ja sokeri, lisää munat yksitellen ja sitten yhdistetty jauhot ja leivinjauhe. Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan. Halkaise luumut ja poista kivet. Lado luumut halkaistu pinta alaspäin piirakan päälle. Sekoita täytteen ainneet murumaiseksi seokseksi ja murenna piirakan päälle. Paista 200 asteessa n, 40 – 50 min

Jos oikein halut herkutella. Maistele piirakkaa vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Lauantaina 26.8. vietettin Suomen luonnonpäivää. Ensimmäistä kertaa päivä sai arvoisensa liputuksen. Päivän kunniaksi leivoin sokerikakkutorttupohjan. Täytteeksi laitoin pieniä ananaspaloja. Päälle runsaasti kermavaahtoa ja mustikoita. Kakku Suomen lipunväreissä. Kahvit nautittiin mustikkakoristeisista mukeista. Tuntui ihan juhlalliselta.

Tässä teille vinkkejä leipomiseen minulta. Toivottavasti nämä ohjeet ilahduttavat teitä. Jos teillä on jotain kysyttävää ohjeista. Kysy rohkeasti.

Haluan myös kiittää tarinoideni lukijoita. Teitä onkin melkoinen joukko. Olette olleet mukana reissuillani, kodin puuhissa ja puutarhassa. Olen aina ollut kiinnostunut kirjoittamisesta. Blogin avulla kirjoitusunelmani toteutuu.

Kesä alkaa vääjäämättä hiipua kohti Syyskuuta. Otetaan yhdessä syksy iloiten vastaan. Nautitaan sen värikylläisyydestä ja kirkkaista kuulaista aamuista.

Kirjoittamisiin!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *