Arkea

Kotona

Saariselällä tuli se viimeinen aamu, kun tavarat pakattiin autoon. Siivottiin mökki, että seuraavien on mukava tulla. Katse vielä viipyilee maisemassa. Kiilopään huippu siintää kauenpana, utuisena. Näihin maisemiin ei koskaan voisi kyllästyä. Sanotaan kelopirtille heipat ja lähtö kotia kohden. Ikävä on jo nyt.

Ollaan oltu jo kotona jonkin aikaa. Muistoissa kuljen polkuja tunturissa. Muistot, kun yhdessä istumme nuotiolla. Ei minnekkään kiire. Muistan, kuinka kirkasvetiset purot solisee ja laulaa. Yötönyö valaisee sisälläni vielä pitkään.

Kotiin on hyvä tulla. Kukat ovat parhaimmillaan ja täälläkin on kaunis kesä. Erilailla kaunis.

Yhtenä Heinäkuisena päivänä päätimme vihdoin pitää lettukestit. Juhannuksena vatsa ei enään näitä herkkuja vetännyt. Lapin mökillä oli tarkoitus kodassa herkutella letuilla. Ei, millään ehtinyt tai jaksanut kaikkea syödä. Nyt on aika. Sopivasti oli säästynyt itsetehtyä omenahilloakin lettujen täytteeksi. Siinä se ensimmäinen lettu on tulossa. Näkyy olevan pitsireunainenkin. Mieheni on lettun paistajamestari. Minä odotan vain lautasen kanssa. Olen sentään tehnyt taikinan. Tasapuolinen työnjako. Eikö?

Mikäs tässä on odotellessa? Ei huono, sanoisi eräs kuuluisuus. Happy juomaa lasissa ja kylmää. Juuri sopiva juoma näin helteisenä päivänä. Lettujen kanssa sopivaa.

Kesäkattaus. Ei, mitenkään fiini, mutta kotoisan oloinen. Ulkona on ihana syödä ja kokata. Lautaset vielä tyhjillään. Odottaa, odottaa! Makuaistia hivelevä tuoksu leijailee muurikkapannusta. Se saa veden herahtamaan kielelle. Jos maistaisi ensin vähän happy juomaa.

Siinä se nyt on. Valmiiksi paistettu. Kullankeltainen ja pitsireunainen. Tottatosiaan. Höyryävän kuuma. Jos vähän puhaltaa kuumimpia höyryjä pois. Paistaja sai tietenkin ensimmäisen letun. Maku oli makoisaa kuulemma. Sen kyllä uskon. On, niin hyvän näköinen ja kokoinen.

Sitten levitetään hilloa ja rullataan. Niin suuria paloja, ei meinaa suuhun mahtua. Maistetaan. Namskis! Eipä parempaa kesäfiilistä voisi olla. Tai onhan sitä monenlaisia kesäiloa. Tällä hetkellä täällä meillä on nyt mukavaa. Kesän ensimmäiset lettuset on aina parhaita. Nyt joku kysyy, montas söit? Ainakin kolme. Kylläpä maha oli pullollaan. Kesä on kuitenkin herkuttelujen aika. Ihmetellään sitten syksymmällä, miksi farkut kiristää?

Oletko sinä jo paistellut muurikkalettuja tai muita ihania grillauksia? Tänä kesänä on säät sallineet ulkoruokailun, aamukahvia myöten. Välillä tulee vettä kuin saavista kaatamalla ja sitten taas paistaa. Lapin reisullakin oli tosi lämmin. Niissä maisemissa oli ihana juoda aamukahvit kuistilla ja ruokailla jotostelun jälkeen.

Laitan tähän sinulle muurikkalettujen ohjeen, jos sinulla ei satu olemaan. Aika monella on.

Muurikkaletut

1l maitoa/kivennäisvettä ( käytän maitoa)

2 kannanmunaa

1/2 tl suolaa.

2dl ohrajauhoja

2 1/2 dl vehnäjauhoja

paistamiseen voita ( käytän juoksevaa oivariinia)

Anna taikinan turvota n. 2 tuntia ennen paistamista. ( laitan jauhoja vähän mututuntumalla, että taikinasta tulee sopivan jämäkkää)

Hyviä herkutteluhetkiä lettujen ja muiden kesäherkkujen kanssa.

Kiitos, jos olit mukana Mervin lettukesteissä!

Huom! Jotostelu tarkoittaa kävelyä.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *